Автор Капитал, снимка varnahot.comAutomotive Leather Company (ALC) прекратява изцяло дейността си

...
Автор Капитал, снимка varnahot.comAutomotive Leather Company (ALC) прекратява изцяло дейността си
Коментари Харесай

Втори голям инвеститор бяга от България за една седмица. Затварят три завода с 1400 души

Автор Капитал, снимка varnahot.com

Automotive Leather Company (ALC) приключва напълно активността си в България и изнася активността си в прилежаща Румъния! Компанията имаше три завода у нас, където се произвеждаха кожени автомобилни тапицерии. В заводите на компанията до през днешния ден работеха над 1400 души.

Решението за закриване на бизнеса е взето от притежателя на ALC – канадската Exco Technologies, а служащите са били известени в петък, научи " Капитал " от шефа на българската компания Шон Бош, написа " Капитал ".

" Само за седмица това е втори следващ вложител, който се изнася от “благоприятния ” бизнес климат у нас. Преди дни и компанията “Нестле ” разгласи, че затваря завода си за сладолед във Варна и също изнася активността си в Румъния., разяснява изданието varnahot.com

Анализ на обстановката прави пък вестник " Капитал "

Крайната стъпка идва на фона на влошаващи се финансови резултати през последните две години в композиция с липса на работна ръка и ценови напън от клиентите.

През 2017 година " АЛС България " намали приходите си с 24% до 122.7 млн. лева, а загубата се задълбочи от 1.4 до 8.6 млн. лева За 2018 година към момента няма оповестени резултати. Перспективите за развиване в бъдеще очевидно са оценени от Exco Technologies като неподходящи поради задълбочаващия се дефицит на работна ръка. В същото време " АЛС България " не е съумяла да контракти промяна на цените с най-големия си клиент, която да отрази разноските за произвеждане, посочи Бош. Дружеството работи главно за BMW, като през последните години прави тапицерии основно за Mini.

Интересно е да се означи, че резултатите на немския производител на първокласни коли BMW демонстрират, че през декември продажбите на модела Mini са намалели с 11.3%, а за цялата 2018 година - с 2.8%. Това е единственият бранд на групата, който регистрира по-малко продажби спрямо миналата година.

Първи сигнали

Първите индикации за проблеми в българската компания се появиха предходната есен, когато в доклада си за тримесечието до края на септември Exco Technologies заяви, че планува " в допълнение да се понижи отпечатъкът на ALC в България " като метод за възстановяване на финансовите резултати на самата група. Тогава Бош разяснява, че е взето решение компанията да реалокира завода си в Благоевград в по-малко помещение. Към оня миг обаче нямаше проекти за закриване на произвеждане.

Решението за разкриване на трети цех в Благоевград след първите два в Ихтиман и Мусачево край София беше предизвикано от дефицита на работна ръка в региона на столицата. В новата локация компанията добави произвеждане на кожени калъфи за кормила към листата си и планираше да оборудва още едно помещение за тапицерии за седалки. Дори и там обаче АЛС не съумя да откри задоволително хора. От компанията постоянно са посочвали като проблем и това, че към 10% от служащите не идват постоянно на работа.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР